Isoäidin eliöt

Wirkkulan värikkäät persoonat

Kyösti Kustaa Ängelmä

Viola Orvokin aviopuoliso Kyösti Kustaa on rauhallinen, harvasanainen traktorimies. Traktrorit ovat hänelle henki ja elämä ja muita kulkupelejä hän ei hyväksy. Kyösti on jopa kehitellyt traktoriinsa uudenlaisen moottorin. Se käyttää luonnonmukaista polttoainetta; kauraa. Kyösti sanookin, että hänen traktorinsa on maailman ensimmäinen, jossa on kauramoottori.

Onhan Kyösti kokeillut ajaa mopolla ja autolla, mutta ei, niissä ei ole samanlaista tuntua kuin traktorissa. Mopo on kaksipyöräinen ja vaikka autossa on neljä pyörää, niin se  on Kyöstin mielestä liian "siisti". Ei autossa ole samaa vapaudentuntua kuin traktorissa.

Kyösti ajaa kaikkialle traktorillaan. Jo silloin kun hän kävi nuorena miehenä Suopursun lavatansseissa, hän ajoi sinne traktorilla. Siellä hän kohtasi ensimmäisen kerran Viola Orvokin. Rauhallisin askelin hän käveli tanssilavan poikki kohti Viola Orvokkia, kumarsi ja sanoi: ”Lähetkö?” Ja Viola Orvokki lähti. Ja siitä alkoi heidän yhteinen elämänmittainen matkansa.

Kyösti rakastaa Viola Orvokkia ja heidän kauppapuutarhaansa. Aamusta iltaan hän touhuaa puutarhassa, viljelee kukkia ja vihanneksia. Hellin käsin hän silittelee kukkien terälehtiä ja tomaattien punaisia poskia. Kasveilleen Kyösti juttelee hiljalleen. Salaisia kauniita sanoja. Ja kukat ja vihannekset kukoistavat.

Talvisin Kyösti vain murahtelee, kävelee ympyrää ja murjottaa. Hän tuijottelee ikkunasta ulos ja huokailee. Hän odottaa kevättä ja puutarhatöitä. Silloin Viola Orvokki keittää kamomillateetä heidän omista kamomilloista. Hän lisää teehen lusikallisen hunajaa ja hyppysellisen rakkautta. Viola tietää, että kamomilla rauhoittaa Kyöstiä. Yhdessä he kaivautuvat takkatulen loimussa vällyjen alle nukkumaan ja uneksimaan keväästä.

Kyösti Kustaa, traktorimies henkeen ja vereen

Kyösti ja Viola, onnelliset kyyhkyläiset elämänmittaisella matkallaan